Ένας καφές σε περιμένει

Αν, διψασμένος, ψάχνεις στις τσέπες σου για κανένα ξεπεσμένο ταπεινό κέρμα, μη ξεχνάς ότι ένας καφές-κέρασμα σε περιμένει σε κάποια καφετέρια της Αθήνας.

Τον κερνάει ένας άγνωστος σε σένα συμπολίτης σου, που έχει πάει νωρίτερα στην καφετέρια και  από το υστέρημά του έχει προπληρώσει τους καφέδες που θέλει να κεράσει στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους του. Σ΄αυτούς που δεν έχουν δουλειά, ούτε επίδομα ανεργίας, σ΄αυτούς που δεν έχουν κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, σ΄αυτούς που έχουν κορακιάσει για μια πορτοκαλάδα και δεν καταδέχονται να απλώσουν το χέρι και να ζητιανέψουν.

Τώρα έχουν τη δυνατότητα να μπουν στην καφετέρια του δικτύου αλληλεγγύης “ένας καφές σε περιμένει”, να ξεκολλήσουν τη σχετική απόδειξη από τον πίνακα των ανακοινώσεων και να δώσουν στον σερβιτόρο την παραγγελία τους.

Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Έρχεται στη χώρα μας από τα προπολεμικά εργατικά καφενεία της Νάπολης της Ιταλίας. Μετά τον πόλεμο εγκαταλείφθηκε, για να επανεμφανισθεί πάλι στην Ιταλία πριν από δέκα χρόνια και να εξαπλωθεί ταχύτατα σε 17 χώρες και 112 πόλεις του κόσμου που συμμετέχουν σ΄αυτό το δίκτυο αλληλεγγύης με 162 επιχειρήσεις.

Στην Αθήνα λειτουργούν τρεις παρόμοιες καφετέριες στο Χαλάνδρι, μία στη Σόλωνος, μία στο Κουκάκι, δύο στο Θησείο, μία στα Κάτω Πετράλωνα, και μία στο Μεταξουργείο.