Ένα εμπορικό κέντρο ηλικίας 2.700 ετών

Στη Μακεδονία στην κοιλάδα του ποταμού Στρυμώνα μερικές δεκάδες χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Σερρών η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα εμπορικό κέντρο ηλικίας 2.700 ετών!

Το εμπορικό κέντρο ονομαζόταν “στοά” και βρισκόταν στην αρχαία Άργιλο μία από τις πλουσιώτερες πόλεις της περιοχής τον 5ο αιώνα π.Χ.

Η ανασκαφή της Αργίλου άρχισε το 1992 και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ (Κέντρο Κλασσσικών Σπουδών) Ζακ Περώ και τον αρχαιολόγο του υπουργείου Πολιτισμού Ζήση Μπόνια.

Το εμπορικό κέντρο είναι μια σκεπαστή στοά, σαν τη στοά του Αττάλου στην Αθήνα, μήκους σαράντα μέτρων. Το κάθε κατάστημα της στοάς έχει 5 μέτρα πλάτος, 7,5 μέτρα βάθος και 2,5 μέτρα ύψος.

Τα καταστήματα της στοάς είναι ποικίλα. Μέχρι φούρνος υπήρχε εκεί μέσα, φαρμακείο και κάποια καταστήματα που πουλούσαν μόνο λάδι.

Την εποχή του σιδήρου οι πόλεις που βρίσκονταν στην κοιλάδα και στις εκβολές του Στρυμώνα ήταν το Ελντοράντο της περιοχής γεμάτο ορυχεία χρυσού και αργύρου. Μια τέτια πόλη ήταν και η Άργιλος, η οποία κρύβει εκπλήξεις, όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι που την ανασκάπτουν.