Νέλσον Μαντέλα

“Μαντέλα, αλυσοδεμένος στο βράχο, όρνια λευκά σού τρώνε τα σπλάχνα κι εσύ τους πυροβολείς με φως μέσα στο μαύρο τους σκοτάδι…”.

Δεν γνωρίζω να έχει γραφτεί και τραγουδηθεί καλύτερος ύμνος για τον αείμνηστο πια Νέλσον Μαντέλα από αυτόν που έγραψε, μελοποίησε και τραγούδησε ένα άλλος αείμνηστος, δικός μας, ο ανταρτοροκάς ερμηνευτής και τραγουδοποιός Πάνος Τζαβέλλας.

“Μαντέλα της ανάστασης, Μαντέλα της επανάστασης, τραγούδι της φωτιάς, με τη θυσία και την πραότητα, με του παιδιού την αθωότητα τη φρίκη τους νικάς”.

Είναι, κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος ύμνος παγκόσμια.

Ο Τζαβέλλας, που τον άλλο μήνα κλείνει πέντε χρόνια πεθαμένος, τον τραγουδούσε τον Μαντέλα με συγκλονιστικό τρόπο, όπως τραγουδούσε τους ύμνους της εθνικής μας αντίστασης, όπως τραγουδούσε τα σπαρακτικά ποιήματα του Φώτη Αγγουλέ, όπως τραγουδούσε το έπος του Άρη και του Μπεζεντάκου,όπως τραγουδούσε τόσα και τόσα ελληνικά δημοτικά τραγούδια.

‘Ετσι τραγουδούσε και το έπος του Μαντέλα, γιατί και η δική του ζωή ήταν ένα έπος από τα χρόνια της εκρηκτικής νεότητάς του στην Κοζάνη, ως το τέλος του βίου του στην Αθήνα.

“Μαντέλα ο κόσμος χτίστηκε με το αίμα και τα κόκκαλα των σκλάβων. Σας ξεριζώνουν την ψυχή με το σταυρό, με το σπαθί και το δολλάριο. Μαντέλα, η Δύση βουλιάζει στην πλήξη μ΄ένα κομπιούτερ στην καρδιά.Η βία ο νόμος τους, το κέρδος ο κόσμος τους, η ηρωίνη κι η μοναξιά”.

Στις 27 Ιανουαρίου 2014, που συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τον θάνατό του, θα τραγουδήσουν τον Μαντέλα άλλες φωνές στην εκδήλωση που οργανώνει στη μνημη του η σύντροφός του στη ζωή και στο τραγούδι Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα.

Η εκδήλωση θα γίνει στην πολιτιστική αίθουσα “Ρυθμός στέιτζ” στην Ηλιούπολη με το μουσικό συγκρότημα “Ρωμιοσύνη” και μια πλειάδα εκλεκτών τραγουδιστών και ηθοποιών.

“Μαντέλα, θα νικήσουμε, στα χνάρια σου θα περπατήσουμε με διασκελισμό φωτός. Σε νέα ύψη, σ΄άλλη διάσταση, καινούργια οράματα, καινούργια επανάσταση κι ο άνθρωπος συμπαντικός”.