Τραγικό παιχνίδι

Μυθιστόρημα.

Εκδόσεις «ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ» 2006 (εξαντλημένο).

 

Το βιβλίο πρωτοπαρουσιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου 2007 στην Αθήνα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ. Την παρουσίαση έκανε η συγγραφέας μαζί με τις δημοσιογράφους Ελένη Κυπραίου και Ρένα Θεολογίδου σε ακροατήριο πολυπληθές και πολύ ζωηρό στις παρεμβάσεις του για τα μηνύματα του βιβλίου: Τη μεγάλη αξία της φιλίας, την προστασία της μητρότητας, την ανάγκη της διαφάνειας στις υιοθεσίες, τον αγώνα της γυναίκας που διεκδικεί τα δικαιώματά της σε μια κοινωνία που ακόμα την αδικεί.

Η δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 17 Μαρτίου 2007 στα Ιωάννινα στο βιβλιοπωλείο «Δωδώνη-Ενδοχώρα». Την παρουσίαση έκανε η συγγραφέας μαζί με τους δημοσιογράφους Στέφανο Ντόβα διευθυντή της εφημερίδας «Ήπειρος» και Γιώργο Κυρούση μέλος του προδρείου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων. Πολυπληθές και ζωηρό το ακροατήριο και στα Ιωάννινα.

Έκπληξη ήταν η Τρίτη παρουσίαση του βιβλίου στις 29 Ιουλίου 2007 στο χωριό Ελίκα της Λακωνίας με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού υπό την αιγίδα του Δήμου Βοιών. Το βιβλίο παρουσιάστηκε από την συγγραφέα στην κατάμεστη από κόσμο αυλή του σχολείου του χωριού. Το ακροατήριο, αν και απλοί άνθρωποι του μόχθου, καθόλου δεν υστέρησε σε προβληματισμό και παρεμβάσεις από τους Αθηναίους και τους Γιαννιώτες. Πραγματική έκπληξη!

 

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

* «Ένα βιβλίο ιδιαιτέρως πρωτότυπο και εντυπωσιακό, χάρη στην αλληλένδετη σειρά των γεγονότων, που ενώνει το σήμερα με το παρελθόν, καθ΄όλη τη διάρκεια του μυθιστορήματος. Και το τέλος του αφοπλιστικό…Η συγγραφέας παντρεύει το χθες με το σήμερα με ένα μοναδικό τρόπο, θίγει ανθρώπινες καταστάσεις βγαλμένες από τη ζωή, ενώ το γράψιμο διακρίνεται για τον απλό και ζωντανό του χαρακτήρα καθώς και τη γρήγορη κινηματογραφική ροή του, με αποτέλεσμα να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη».

Αναστασία Ψαρρά «Απογευματινή»

 

* «Ένα μυθιστόρημα αντίποδας στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα με τα πολλά αδιέξοδα. Και εκεί που όλα φαίνονται να παίρνουν τη σειρά τους για τον δρόμο τον χιλιοπατημένο, ξαφνικά έρχεται το αναπάντεχο που βάζει τέλος στα όνειρα και στις αγάπες. Ένα σπονδυλωτό και ευκολοδιάβαστο μυθιστόρημα…».

Νίκος Ντόκας «Ελευθεροτυπία»

 

* «Η Ντίνα Εξάρχου, με γρήγορη κινηματογραφική γραφή, με συνεχή φλας μπακ και ζωντανούς και καθημερινούς διαλόγους ζωγραφίζει τη σημερινή κοινωνία. Παράλληλα με το παρασκήνιο μιας υιοθεσίας αφηγείται δυνατές σχέσεις αγάπης, φιλίας και τρυφερότητας.  Ένα μεγάλο μυστικό, κλειδί στη μυθοπλασία της ιστορίας: Η μητέρα και ο γιος γίνονται ζευγάρι και οι ίδιοι δεν το μαθαίνουν ποτέ…».

Σοφία Στυλιανού «Έθνος»

 

* «Η άμεση, ζωντανή, παλλόμενη γραφή, με λιτά και όμορφα ελληνικά, με οδήγησε να διαβάσω μονομιάς αυτό το μυθιστόρημα. Συγχαίρω τη συγγραφέα…».

Φώτης Κουβέλης πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς»

 

* «Ένα τραγικό παιχνίδι σαν παλιό καλό σινεμά…Με την ταχύτητα της κινηματογραφικής γραφής των φιλμ νουάρ η Ντίνα Εξάρχου ζωγραφίζει τη σημερινή κοινωνία μέσα από μια τρυφερή και συνάμα δυνατή σχέση πάθους, έρωτα και αγάπης. Ένα συνεχές φλας μπακ , γεμάτο ανατροπές, προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη, που νιώθει, με το βιβλίο στα χέρια, σαν να βρίσκεται στη σκοτεινή αίθουσα του κινηματογράφου. Η ταχύτητα με την οποία εναλλάσσονται οι εικόνες είναι μοναδική. Και το φινάλε μόνον ένας δημοσιογράφος θα μπορούσε να το συλλάβει…».

Παναγιώτης Μήλας «Ναυτεμπορική»

 

* «Ωραιότατο βιβλίο»!

Θεόδωρος Ρουσόπουλος δημοσιογράφος, πρώην υπουργός Τύπου

 

* «Κινηματογραφικά πλάνα! Αστραπιαίοι διάλογοι! Ατάκες! Τα διαβάζεις και λες «σιγά, δεν προλαβαίνω, σιγά»! Σ΄αυτό το μυθιστόρημα παίζεται ένα διαβολεμένο παιχνίδι! Ένα πραγματικά τραγικό παιχνίδι»!

Άννεκε Ιωαννάτου, 902 TV, εκπομπή «Σελίδες γνώσης»

 

* «Προσφιλεστάτη κ.Εξάρχου, σας συγχαίρω ολόθερμα για το πολυσχιδές και καταξιωμένο λογοτεχνικό σας έργο, που αποτελεί κατάθεση της πληθωρικής και ευαίσθητης ψυχής σας, αλλά και για την πολύχρονη, έντιμη και καρποφόρο πορεία σας στον ακανθώδη στίβο του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Εκ βάθους καρδίας εύχομαι ο Θεός να σας χαριτώνει δαψιλώς και αδιαλείπτως…»

Ευστάθιος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης

 

* «Ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα με ήρωες που από τη μια συμβιβάζονται με το κοινωνικά ορθό και από την άλλη επαναστατούν στα καθιερωμένα μετατρέποντας τη ζωή τους σε τραγικό παιχνίδι. Με το μυθιστόρημα αυτό η Ντίνα Εξάρχου μάς θυμίζει μια συγκλονιστική ερωτική σχέση αρχαίας ελληνικής τραγωδίας…»

« Η Χώρα»

 

* «Βιβλίο συναρπαστικό από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα, συνδυάζει όλες τις αρετές ενός καλογραμμένου λογοτεχνικού έργου και ενός ρεπορτάζ που «δεν κουνιέται» από πουθενά. Σωστός και απλός χειρισμός της γλώσσας, στιγμές από τα δύσκολα χρόνια που σημάδεψαν την πατρίδα μας, πραγματικά και φανταστικά περιστατικά συνδυασμένα με δεξιοτεχνία, κοινωνικά και επαγγελματικά προβλήματα παρουσιασμένα με αδρές γραμμές, οδηγούν στην ταύτιση του αναγνώστη με τους ήρωες της συγγραφέως…Μια σπουδαία λογοτεχνική καταγραφή κοινωνικών προβλημάτων που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν και την προέκτασή τους στο μέλλον».

Σοφία Βούλτεψη δημοσιογράφος, βουλευτής

 

* «Η Ντίνα Εξάρχου σαν άνθρωπος σε γοητεύει. Έτσι σε γοητεύουν και τα γραφτά της. Δουλέψαμε μαζί κάμποσα χρόνια και γνωρίζω τον δυναμισμό με τον οποίο εργάστηκε στη δημοσιογραφία. Με τον ίδιο δυναμισμό γράφει σήμερα τα βιβλία της…».

Πάνος Σόμπολος πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ (μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα)

 

* «Είναι ένα αριστούργημα! Διάβασα το βιβλίο δύο φορές και θα το διαβάσω σίγουρα άλλες είκοσι δύο! Όσο πιο πολύ το διαβάζω, τόσο πιο πολύ με γοητεύει! Είναι ένα βιβλίο γραμμένο με πολλή ευαισθησία. Ένα βιβλίο ύμνος στον έρωτα, ύμνος στη φιλία, ύμνος στη μητρότητα»!

Γιώργος Ζώης φιλόλογος, ιδιοκτήτης σχολικού συγκροτήματος στην Αργυρούπολη (μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα)

 

* «Είναι ένα βιβλίο που από την πρώτη κιόλας στιγμή ταξιδεύει τον αναγνώστη μέσα σε πολύ προσεγμένες λεπτομέρειες. Ένα βιβλίο με πρωτότυπη ιδέα, γρήγορη και έντονη πλοκή και με ρυθμούς που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Η γραφή του συνδυάζει τη λογοτεχνική απόδοση με τη στρωτή επαγγελματική δημοσιογραφική γραφή και κάνει τον αναγνώστη να μην θέλει να φύγει από την ανάγνωση του βιβλίου αν δεν φτάσει στο τέλος του…».

Στέφανος Ντόβας διευθυντής της εφημερίδας «Ήπειρος» των Ιωαννίνων (μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου στα Ιωάννινα)

 

* «Το μυθιστόρημα αυτό προβληματίζει τους αναγνώστες του διότι αναδεικνύει το σοβαρό θέμα του νομικού πλαισίου που διέπει τις υιοθεσίες, το οποίο έχει βέβαια βελτιωθεί, αλλά πρέπει να γίνουν και γίνονται προσπάθειες για να βελτιωθεί περισσότερο».

Αντώνης Φούσας δικηγόρος, πρώην βουλευτής (μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου στα Ιωάννινα)