Ω, τι λαός!

       Αν δει κανείς τι πετάνε οι Έλληνες στις θάλασσες, στα ποτάμια και στις λίμνες, θα αναφωνήσει: “Ω, τι λαός”!
       Τραβάς τα μαλλιά σου, όταν βλέπεις τον απολογισμό  των καθαρισμών που έγιναν το Φθινόπωρο του 2015 σε θαλάσσιες ακτές, στον βυθό της θάλασσας και σε όχθες ποταμών και λιμνών σε 11 περιφέρειες της χώρας μας.
        Τους καθαρισμούς έκανε το ελληνικό τμήμα του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών (HELMEPA) σε συνεργασία με δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, με ΟΤΑ, με περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικούς συλλόγους, πρωτοβουλίες πολιτών,λιμεναρχεία, ναυτικούς ομίλους, και αλιευτικούς συνεταιρισμούς (5.049 εθελοντές).
        Με 104 εξορμήσεις των εθελοντών σε θαλάσσιες ακτές και όχθες ποταμών και λιμνών συνολικού μήκους 73 χιλιομέτρων μαζεύτηκαν εννέα τόνοι σκουπιδιών εκ των οποίων οι τέσσερεις ήταν ανακυκλώσιμα υλικά που προωθήθηκαν σε μονάδες της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.
        Στον βασιλικό θρόνο των σκουπιδιών των ακτών εξακολουθούν να κάθονται τα αποτσίγαρα και τα πλαστικά.
        Στα δέκα πολυπληθέστερα αντικείμενα που ρυπαίνουν τις ακτές μας τα επτά είναι πλαστικά, τα οποία έχουν φτάσει το 50% των απορριμάτων των ακτών από το 21% που ήταν το 2004!
        Στις θαλάσσιες ακτές και στις όχθες ποταμών και λιμνών βρέθηκαν ακόμα… πολυθρόνες, τραπέζια, καρέκλες, χαλιά, ηλεκτρικές σκούπες, ηλεκτρικά σίδερα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, παπούτσια, πιπίλες, πάνες, μωρομάντηλα, οικοδομικά υλικά και κουδούνες προβάτων!!
        Την ίδια εποχή (Φθινόπωρο του 2015) έγιναν και 16 υποβρύχιοι καθαρισμοί στο Αγαθονήσι, στους Αγίους Θεοδώρους, στα Ίσθμια, στη Λίμνη Ηραίου, στο Λουτράκι και στη Μαγνησία από 135 εθελοντές δύτες. Ανασύρθηκαν πέντε τόνοι σκουπιδιών από πλαστικά και γυαλιά μέχρι…οδοντόβουρτσες, σαγιονάρες, άγκυρες και κάδους που τους είχαν πετάξει κάποιοι συμπατριώτες μας στη θάλασσα γεμάτους απορρίματα!!
        Στα σκουπίδια ευημερούμε και πρωτοτυπούμε παρά την οικονομική κρίση και τη φτώχεια εκατομμυρίων Ελλήνων!